Njord gör praktik på Reformklubben

2020-12-07

Njord Frölander läser Politices masterprogrammet, med inriktning förvaltningspolitik. Under höstterminen 2020 gör han praktik på Reformklubben.

Njord Frölander
Njord Frölander

Var gör du din praktik? Varför sökte du praktik där?

Hej! Jag gör min praktik på en public affairs-byrå som heter Reformklubben. Kontoret ligger precis ovanpå Bio Rigoletto, därav har min närmsta kollega varit en röd LED-skylt den här terminen.

Första terminen gjorde jag en lista över arbetsplatser jag ville hamna på i framtiden. Under studietiden fylldes listan på. Ibland läser man en notis i DN som ger inspiration till vad man vill göra med sitt liv, ett besök i Almedalen fyllde också på listan med några länkar, Regeringskansliets lista över myndigheter gav också idéer till framtida arbetsplatser. Dock stod alltid Reformklubben högst upp. Min uppfattning var att det var en vänlig arbetsplats som jobbade med det som jag tycker är intressant, politisk know-how. När jag loggade in på Studentportalen en dag såg jag att Reformklubben sökte studentmedarbetare. Jag sökte och fick jobb. Efter det har jag parallellt under studietiden på universitetet jobbat på Reformklubben.

Vilka är dina huvudsakliga arbetsuppgifter på praktiken?

Jag har praktiserat på en arbetsplats som haft fullt ös trots världspandemi. Det har varit en otrolig fördel att känna till några på arbetsplatsen i förväg eftersom alla möten övergått till Zoom. På praktiken jobbar jag främst med att skriva rapporter, göra research och skriva texter. Det roligaste har inte varit en speciell uppgift. Det roligaste är när man förstår hur någonting funkar.

På vilket sätt har det du lärt dig under studierna kommit till nytta under praktikterminen?

Metodkursen, metodkursen och metodkursen. Masterprogrammet ger dig bra verktyg att förstå forskning, skriva och att förhålla sig kritisk till vetenskap. Den mest konkreta verktygslådan för det jag fått göra under min praktik är det jag lärde mig på mastermetoden.

Skulle du rekommendera kommande studenter att göra praktik? Varför/Varför inte?

Ja, det är det viktigaste du gör på programmet. Jag tycker också att det är viktigt att göra praktiken på kandidatnivå. Även om du funderar på att söka en masterutbildning. Seminarierna på universitetet blir så mycket bättre om du kan koppla det du lär dig till arbetslivet, och hur samhället fungerar i stort.